Μένοντας στην Ελάτη αξίζει να αφιερώσει κανείς λίγο χρόνο για να επισκεφτεί μέρη με ιδιαίτερη φυσική άλλα και ιστορική αξία που βρίσκονται στη γύρω περιοχή. Με επίκεντρο το ξενοδοχειο Λιγκερι μπορειτε να επισκεφθειτε τα ακόλουθα σημεία ορόσημα για την περιοχή.

 • Γεφύρι Πύλης
 • Γεφύρι Παλαιοκαρυάς
 • Μονή Δούσικου
 • Πόρτα Παναγιά
 • Καταρράκτες Δέσης
 • Μονή Γκούρας
 • Μονή Τιμίου Σταυρού
 • Τρία Ποτάμια

Αν σας αρέσουν οι μικροί περίπατοι, μέσα στο χωριό, και είστε λάτρης της όμορφης θέας τότε κάντε μια βόλτα στα

 • Κόκκινο Βράχο
 • Παλιά Ελάτη (Τύρνα)
Μονοπάτια Κόζιακα

Το Πέτρινο Γεφύρι της Πύλης

Το πέτρινο γεφύρι βρίσκεται δύο χιλιόμετρα περίπου δυτικά της Πύλης και περίπου 13 km από το ξενοδοχείο Λιγκέρι. Από κάτω του ρέει ο Πορταϊκός ποταμός και μέχρι το 1936 ήταν το μοναδικό πέρασμα από τη Θεσσαλία για την Ήπειρο ενώνοντας τα βουνά Ίταμος και Κόζιακας.

Image
Image

Το γεφύρι της Παλαιοκαρυάς

Απόσταση περίπου 15 km από το ξενοδοχείο Λιγκέρι. Το γεφύρι της Παλαιοκαρυάς είναι μονότοξο σε ένα βραχώδες στένωμα του ομώνυμου φαραγγιού για να γεφυρώσει τον Παλιοκαρυώτη ή ρέμα της Γκρόπας, εξυπηρετώντας έτσι την επικοινωνία μεταξύ Πύλης, Παλαιοκαρυάς και Μεσοχώρας.

Μονή Δούσικου

Απόσταση περίπου 13 km από το ξενοδοχείο Λιγκέρι. Στην κατάφυτη ανατολική πλαγιά του όρους Κόζιακας, κοντά στην κωμόπολη Πύλη, σε στρατηγικό σημείο με θέα προς τον θεσσαλικό κάμπο και σε απόσταση περίπου 25 χιλιομέτρων από την πόλη των Τρικάλων, είναι κτισμένη η Μονή του Αγίου Βησσαρίωνα Δουσίκου, αφιερωμένη στη Μεταμόρφωση του Σωτήρα. Η επωνυμία του οφείλεται στο κοντινό χωριό Δούσικο, το οποίο σήμερα ονομάζεται Άγιος Βησσαρίων.

Image
Image

Πόρτα Παναγιά

Απόσταση περίπου 13 km από το ξενοδοχείο Λιγκέρι. Σε κάποια στροφή του δρόμου ο προσκυνητής αντικρίζει απέναντι, μέσα σχεδόν στην κοίτη του ποταμού, έναν θαυμάσιο, παμπάλαιο ναό. Λίγο πιο πέρα, ένα εντυπωσιακό πολυχρονίτικο μοναστήρι. Όλα αυτά σε υπογράμμιση από λευκές κροκάλες του ποταμού και ένα ανάριο παραπέτασμα από λεύκες και ιτιές. Είναι ο Ναός της Πόρτας Παναγιάς

Καταρράκτες Δέσης

Απόσταση περίπου 30 km από το ξενοδοχείο Λιγκέρι. Ο σπουδαιότερος λόγος της επίσκεψης αυτή την εποχή στο ορεινό χωριό της Δέσης (1070 μ.) είναι ασφαλώς το εντυπωσιακό θέαμα των νερών που τρέχουν από παντού. Δεν είναι λοιπόν τυχαίο το όνομα του χωριού, αφού εδώ καταλήγουν τα νερά των ορεινών όγκων του Καπ Γκρας και του Χαλικόβουνου (Μπριστιάσα) με τη  μορφή χειμάρρων.

Image
Image

Μονή Γκούρας

Απόσταση περίπου 13 km από το ξενοδοχείο Λιγκέρι. Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Γκούρας …Η γυναικεία μονή της Κοιμήσεως Θεοτόκου Γκούρας είναι κτισμένη σε μια πλαγιά του Ιτάμου κοντά στην Πύλη, ΝΔ των Τρικάλων, και σε ύψος 640 μ.

Απέχει από τα Τρίκαλα 22 χλμ. και από την Πύλη 3 χλμ. Από το μοναστήρι μπορεί να δε ι κάνεις όλο τον κάμπο των Τρικάλων και τα απέναντι βουνά των Αντιχασίων.

Μονή Τιμίου Σταυρού

Απόσταση περίπου 55 km από το ξενοδοχείο Λιγκέρι. Μοναδικό μνημείο αρχιτεκτονικής. Είναι χτισμένος σε μια ράχη σε υψόμετρο 1.150 μέτρα που δεν είναι όμως ορατό από τον κεντρικό δρόμο γιατί πραγματικά το κρύβει ένα δάσος από πανύψηλα έλατα.
Η περιοχή της Κρανιάς και γενικότερα της Πίνδου, από τον Ασπροπόταμο ως την Σαμαρίνα και από το Μέτσοβο ως τα Τρίκαλα, είναι περιοχή Κουτσοβλάχικων χωριών όπου οι γηραιότεροι κάτοικοι μιλούν ακόμη την βλαχική γλώσσα.

Image
Image

Τρία Ποτάμια

Απόσταση περίπου 55 km από το ξενοδοχείο Λιγκέρι. Στην περιοχή Τρία Ποτάμια, στο κέντρο του δασικού συμπλέγματος του Ασπροποτάμου, βρίσκεται το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης.

Αγία Παρασκευή Νεραιδοχωρίου

Απόσταση περίπου 19 km από το ξενοδοχείο Λιγκέρι. 2 χλμ. μετά το Νεραιδοχώρι, (προς τα χωριά του Ασπροποτάμου, αριστερά σας) όπου στον τρούλο της λειτουργούσε κρυφό σχολείο την εποχή της τουρκοκρατίας !
Image
Image

Cafe Μουσείο Τσιτσάνη

Τρίκαλα. Το Café – Bistrot του Μουσείου Τσιτσάνη λειτουργεί στον αύλειο χώρο και αποτελεί ένα όμορφο κομμάτι της σύγχρονης ιστορίας αυτού του σημαντικού αρχαιολογικού χώρου με καλλιτεχνική αύρα και «σταυροδρόμι» πολιτισμών (Οθωμανικά Λουτρά, μουσείο, παλιές φυλακές, παρεκκλήσι Αγίου Ελευθερίου).

Κουρσούμ τζαμί Τρίκαλα

Το τέμενος του Οσμάν Σάχ ή Κουρσούμ τζαμί (Μολυβένιο τζαμί)βρίσκεται στην άκρη της πόλης των Τρικάλων, στον οδό Καρδίτσας νότια των φυλακών και του ναού των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. Το τέμενος είναι το μόνο σωζόμενο από τα πολλά οθωμανικά τζαμιά που υπήρχαν κάποτε στην πόλη των Τρικάλων. Ιδρυτής του ήταν ο Osman Sah ή Qara Osman Pasa, γιός του Mustafa Pasa (+932Η=1525/26) που παντρεύτηκε την κόρη του σουλτάνου Σελίμ Α΄(1512-20). Ο Οσμάν Σάχ όταν, μαζί με τη γυναίκα του, βρέθηκε διοικητής στο sancak των Τρικάλων, έχτισε το τέμενος αυτό και το προίκισε με εκατοντάδες αγαθοεργά ιδρύματα. Το τέμενος είναι ένα από τα 79 τζαμιά και το μοναδικό που σώζεται σε ελληνικό έδαφος που έχτισε ο ονομαστός αρχιτέκτονας του 16ου αιώνα Σινάν (Koca mimar Sinan).
Image

Αν έχετε χρόνο και σας αρέσουν οι οδικές περιηγήσεις μην παραλείψετε να επισκεφτείτε τα

 • Τα χωριά του Ασπροποτάμου (Αχελώου) : Ελάτη - Περτούλι - Νεραϊδοχώρι - Πύρρα - Δέση - Γαρδίκι - Αθαμανία - Πολυθέα - Μονή Δολιανών - Χαλίκι - Μέτσοβο.
 • Λίμνη Πλαστήρα
 • Μετέωρα

 

Όσοι τώρα αναζητάτε την περιπέτεια υπάρχουν στη γύρω περιοχή οι ακόλουθες διαδρομές που μπορεί κανείς να κάνει με jeep

 • Mε αρχή την τοποθεσία Βλάχα - Κόρπ καταλήξη στα χωριά Νεραιδοχώρι - Πύρρα.(παλιά βλαχόστρατα)
 • Με αρχή την Ελάτη- Πουλμέν- Καλογερομάντρι και κατάληξη στο καταφύγιο του ΕΜΟΤ

Περτούλι

Απόσταση περίπου 12 km από το ξενοδοχείο Λιγκέρι. Το Περτούλι, ένα πέτρινο κόσμημα κατασκευασμένο από τον άνθρωπο, φωλιάζει ανάμεσα στα εντυπωσιακά βουνά Κόζιακας, Νεράιδα, Μαρόσα και Αυγό, σε υψόμετρο 1150 μέτρων. Περιβάλλεται από ένα μοναδικής φύσεως και αισθητικής ελατοδάσος έκτασης περίπου 35.000 στρεμμάτων

Image
Image

Λίμνη Πλαστήρα

Απόσταση μέσω Μουζακίου περίπου 35 km από το ξενοδοχείο Λιγκέρι. Οι ελατοσκέπαστες κορυφές των βουνών καθρεφτίζονται στη λίμνη Πλαστήρα, το «Στολίδι των Αγράφων», ένα υπέροχο δημιούργημα της φύσης και του ανθρώπου, αγκαλιασμένο από πυκνά δάση. Ήσυχος προορισμός για κάθε εποχή του χρόνου, συνδυάζει όμορφα τοπία και χωριά, ατμόσφαιρα ηρεμίας και γαλήνης με διαδρομές γύρω από τη λίμνη, εκδρομές στην ευρύτερη περιοχή και πληθώρα αθλητικών δραστηριοτήτων, από ιππασία και τοξοβολία μέχρι κανό, αλεξίπτωτο πλαγιάς και ορειβασία.

Μετέωρα

Τα Μετέωρα είναι ένα σύμπλεγμα από τεράστιους σκοτεινόχρωμους βράχους από ψαμμίτη οι οποίοι υψώνονται έξω από την Καλαμπάκα, κοντά στα πρώτα υψώματα της Πίνδου και των Χασίων. Τα μοναστήρια των Μετεώρων, που είναι χτισμένα στις κορυφές κάποιων από τους βράχους, είναι σήμερα το δεύτερο πλέον σημαντικό μοναστικό συγκρότημα στην Ελλάδα, ύστερα από το Άγιο Όρος. Από τα τριάντα που υπήρξαν ιστορικά, σήμερα λειτουργούν μόνον έξι, τα οποία, από το 1988, περιλαμβάνονται στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Image