Ελάτη

Γραφικό χωριό με πέτρινα σπίτια στεφανωμένο από έλατα, χτισμένο στους πρόποδες του Κόζιακα σε υψόμετρο 950μ. Απέχει από την Αθήνα 450 χλμ. και από την θεσσαλονίκη 250 χλμ. περίπου.

Γεμάτη από ξενοδοχειακές μονάδες και ενοικιαζόμενα δωμάτια εξασφαλίζουν άνετη ολιγοήμερη ή μεγάλης διάρκειας διαμονή.
Εδώ αξίζει να απολαύσει κανείς και ένα γεύμα, δοκιμάζοντας την τοπική κουζίνα που προσφέρει κυνήγι μαγειρευμένο με μοναδικό τρόπο και σε ποικίλες παραλλαγές.
Στην είσοδο του χωριού και σε ειδικά διαμορφωμένα από το Δήμο ξύλινα περίπτερα, οι κάτοικοι προσφέρουν για αγορά σπάνια είδη βοτάνων, τσαϊ του βουνού, ρίγανη, φλαμούρι, μόσχο κ. λ. π.
This image for Image Layouts addon

Pertouli live cams

Δείτε Live
Στην περιοχή μπορεί κανείς να συμμετέχει σε οργανωμένες διαδρομές ιππασίας με έμπειρους εκπαιδευτές στις πλαγιές του κόζιακα και τα περτουλιώτικα λιβάδια. Κατά τους χειμερινούς μήνες ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει το χιονισμένο τοπίο οδηγώντας snowmobiles. Snowmobiles θα βρείτε στο Κερκέτιο τηλ: 24340 91559, 6978131029.
Image

Αρχαιολογικοί χώροι - ευρήματα

Νοτιοανατολικά του χωριού, προς την κατεύθυνση του χωριού Καλόγηροι, και στις θέσεις «Ψηλή ράχη», «φτέρη», και « Κατώφλι» υπάρχουν ίχνη κάστρου και παλιού οικισμού. Πιστεύεται ότι ανήκουν στην Αρχαία πόλη «Ποίτναιο» ή « Πότναιο», που άκμασε από τον 5ον αιώνα πΧ έως τους ρωμαϊκού χρόνους, όταν το 185 π.Χ το ζήτησαν οι Αθαμάνες από το Φίλιππο τον Ε΄ να τους επιστραφεί μαζί με τον Αθηναίο. Στην περιοχή του Ποίτναιου βρέθηκε ανάγλυφη επιτύμβια στήλη Εχένικου, πολεμιστή ή αξιωματικού που σκοτώθηκε σε μάχη κατά τον 4ον αιώνα π.Χ. Βρέθηκαν επίσης σπασμένα αγγεία, κεραμίδια, αγαλματίδια, νομίσματα καθώς και δύο τάφοι διαφορετικού βάθους και σχήματος.

Εκκλησίες - Μοναστήρια
- «Κοίμησης της Θεοτόκου» (1958), στο κέντρο του χωριού. Ιστορικό ενδιαφέρον παρουσιάζει το κομμάτι του παλιού τέμπλου του ναού που χρονολογείται από το1822 και φιλοτεχνήθηκε από Ηπειρώτες ξυλογλύπτες.
- «Αγίας Τριάδας», πρωτοχτίστηκε το 1898.
- «Αγίων Αναργύρων» ξωκλήσι του « Προφήτη Ηλία», βρίσκεται στην είσοδο του χωριού. Ιστορικό ενδιαφέρον παρουσιάζει το τέμπλο του που προέρχεται από την παλιά εκκλησία της κοίμησης της Θεοτόκου που βρισκόταν στην θέση « Πάνω μαχαλάς» , εκεί όπου σήμερα βρίσκεται το εκκλησάκι των Αγίων Αναργύρων.


ΑΓΟΡΑΣΤΕ:
Βότανα, αφεψήματα, σπιτικά λικέρ, τυροκομικά προϊόντα, μέλι, γλυκά του κουταλιού, τσίπουρο, παραδοσιακά ζυμαρικά, συνθέσεις αποξηραμένων φυτών

ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ:
Πίτες με χειροποίητα φύλλα, πλαστό ,ψητό σούβλας και γάστρας, πρασοτηγανιά , Κυνήγι ,πέστροφα και μπριάνα.